Motoristi sa sankciám za nezaplatené parkovné v meste nevyhnú

08.12.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 8. decembra (TASR) - Mesto Vranov nad Topľou pripomína motoristickej verejnosti, že poplatky za parkovanie áut na spoplatnených mestských parkoviskách spravovaných bratislavskou spoločnosťou EEI je nutné uhrádzať. Dodržiavanie tejto povinnosti budú v praxi kontrolovať mestskí policajti tak ako doteraz s tým rozdielom, že za nezaplatené parkovné plánujú strážcovia verejného poriadku motoristov nielen napomínať, ale aj pokutovať.
Parkoviská, ktoré dnes spravuje na území mesta EEI, s. r. o., sú od apríla tohto roka spoplatnené a motoristov upozorňujú na povinnosť platenia parkovného nainštalované tabule. Aj napriek tomu sa mnohí vodiči v uplynulom období sankcií zo strany mestských policajtov neobávali a toto nariadenie pre ich mierny prístup ignorovali.
\"Mestská polícia robila v uplynulom období skôr osvetovú činnosť čo sa týka platenia za parkovné,\" informoval v tejto súvislosti Marcel Kačurák z kancelárie primátora mesta. Chýbajúce sankcie pre motoristov súviseli podľa jeho slov s tým, že radnica doteraz presne nevedela, v prospech koho sa majú pokuty vyberať.
\"Doteraz nebolo celkom jasné, ako to bude s vyberaním pokút. Súčasná dohoda je však taká, že všetky pokuty, ktoré vyberú policajti za nezaplatenie parkovného, poputujú do mestskej kasy,\" argumentoval Kačurák. Ako ďalej uviedol, posledné rokovania s EEI priniesli aj dohodu ohľadom budúcoročnej výstavby parkovacích miest na území mesta.
\"Parkoviská budú vytvorené na sídliskách Okulka, Lúčna, ako aj na uliciach Janka Kráľa a Boženy Nemcovej,\" povedal Kačurák. Podľa vyjadrení EEI, s. r. o. tak pribudne mestu 300 parkovacích miest. \"Parkovanie na nich bude spoplatnené na základe zmluvy s mestom,\" uvádza sa v stanovisku, ktoré zaslala spoločnosť pre TASR s tým, že vo Vranove zainvestuje do kompletnej výstavby odstavných plôch s ohľadom aj na ďalšie roky postupne 500.000 eur. Mestu má zároveň odvádzať podľa zmluvných podmienok ročné nájomné vo výške 49.000 eur.

Kačurák informoval, že na základe posledných rokovaní s prevádzkovateľom mestských parkovísk získalo mesto aj niekoľko ďalších benefitov. Jedným z nich je, že vytýčené parkovacie plochy a spevnené plochy vo vlastníctve EEI bude môcť samospráva počas konania jarmokov využívať bezplatne. Investor sa bude zároveň starať o spravované parkoviská v rámci letnej a zimnej údržby.
Nedoriešený zatiaľ zostáva podľa Kačuráka systém parkovania na viacerých mestských sídliskách v blízkosti centra, kde dochádza v priebehu dňa k zaberaniu parkovacích miest cudzími motoristami na úkor obyvateľov bytových domov. Návštevníci centrálnej mestskej zóny sa tak vyhýbajú poplatkom, keďže tieto parkoviská nespravuje EEI, ale mesto, a sú teda nespoplatnené. Tento problém by mali vyriešiť do budúcna takzvané rezidentské karty, ktoré bude mesto vydávať za poplatok.
 

Vyberte región